Omlet bez jajek, czyli omlet z ciecierzycy

Omlet bez jajek, czyli omlet z ciecierzycy

Za czasów nazwijmy to „jajecznych” nie byłem zbyt wielkim fanem omletu. Owszem, raz na ruski rok zdarzało mi się go zjeść, ale to nie tak, że co tydzień. Zawsze przerażało mnie widmo porażki i sam czas przygotowania. Teraz jednak podszedłem do edycji wegańskiej – z mąki z ciecierzycy. I moje koszmary powróciły…

Omlet z ciecierzycy robiłem kilka razy, z różnych sieciowych przepisów. Zawsze było coś nie tak – a to był za suchy, a to w ogóle się nie ścinał, a to nie nadawał się do spożycia. Problemów było wiele, jednak się nie poddawałem. Stworzyłem potwora – mieszankę kilku przepisów i w ten sposób otrzymałem recepturę, która chyba nie ma prawa nie wyjść. Co prawda sam omlet bardziej przypomina już naleśnika, ale nie czepiajmy się szczegółów.

Omlet z ciecierzycy – przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania „farszu” – na patelni szklimy cebulę, paprykę kroimy w cienkie paski. W zasadzie możecie też przygotować inne warzywa – nie jest powiedziane, że te akurat są jedyne właściwe. Następnie w misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, płatki drożdżowe i przyprawy. Dolewamy szklankę mleka roślinnego lub wody i dokładnie mieszamy do połączenia.

Tak przygotowana masa powinna starczyć na dwa średniej wielkości omlety. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju roślinnego i wylewamy połowę masy.

Po minucie na wierzch wrzucamy zeszkloną cebulę i pokrojoną paprykę. Dajemy omletowi ze 2-3 minuty.

Gdy omlet się zarumieni odwracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Po tym czasie omlet jest gotowy do podania. Najlepiej smakuje w towarzystwie czegoś zielonego (u mnie był to szpinak) i hummusu domowej roboty. Do tego oczywiście możemy podać inne warzywa – co tam macie pod ręką. Ja użyłem pomidorki koktajlowe i pozostałą paprykę, której nie wykorzystałem do omletów.

Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka przypawy Ras el Hanout (lub wymieszaj kminek, imbir, kurkumę, cynamon, kolendrę i gałkę muszkatołową)
2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli (kala namak jeśli potrzebujecie jajecznego zapachu)
1/4 łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody lub mleka roślinnego
Wypełnienie:
1 średnia czerwona cebula
1/2 małej czerwonej papryki
Podanie:
garść pomidorków koktajlowych
ulubiona sałata
hummus
Przygotowanie
Na średniej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Odłóż na bok do miseczki. Paprykę pokrój w cienkie paski.
W osobnej misce połącz wszystkie składniki na ciasto poza mlekiem/wodą.
Dodaj wodę/mleko i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno przypominać to na naleśniki, ewentualnie być odrobinę gęstsze.
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Wylej/wyłóż połowę przygotowanej masy.
Po chwili wierzch ciasta posyp paskami papryki i zeszkloną cebulą.
Pozwól ciastu trochę się zarumienić i odwróć je na drugą stronę. Smaż 2-3 minuty.
Odłóż na talerz i przygotuj drugi omlet w ten sam sposób.
Podaj z pozostałą papryką, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Dodaj też łyżkę hummusu.

Dodaj komentarz