Szybkie przepisy na warzywne placuszki

Szybkie przepisy na warzywne placuszki

Chociaż większość osób lubuje się w placuszkach ziemniaczanych, to z roku na rok coraz częściej na naszych stołach goszczą też smaczne placuszki z cukinii, kabaczka i marchewki. Przede wszystkim, wyróżniają się wspaniałym smakiem i aromatem oraz dzięki nim w naszej kuchni na pewno nie będzie wiać nudą. Ponadto, można je spożywać samodzielnie, z sosami albo sałatkami. Placuszki z cukinii, marchwi czy kabaczka zwykle pełnią funkcję dania obiadowego, choć niektórzy serwują je jako przystawki. Nie ulega wątpliwości to, że najlepiej smakują na ciepło, ale też równie dobrze można je spożywać na zimno. A, co najważniejsze ich smak doceniają zarówno dorośli jak i dzieci, dlatego można śmiało stwierdzić, iż stanowią ulubiony przysmak wielu osób.

Przepis na placuszki z cukinii

Składniki:

3 cukinie,
2 jajka,
1 szklanka bułki tartej,
4 łyżki tartego sera żółtego,
sól,
pieprz,
1/2 dużego pęczka ziół mieszanych.

Składniki – sos:

2 ząbki czosnku,
400g jogurtu naturalnego,
sól,
1/2 dużego pęczka ziół.

Sposób przyrządzenia:

Najpierw myjemy cukinie i trzemy je na grubej tarce. Solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, aby warzywa puściły sok. W międzyczasie wykonujemy sos. W tym celu płuczemy zioła, suszymy je i kroimy na drobno razem z czosnkiem i mieszamy z jogurtem. Kolejno solimy do smaku i odstawiamy. W dalszym etapie odciskamy cukinię, dodajemy roztrzepane jajka, starty ser i bułkę tartą. Mieszamy wszystkie składniki. Kiedy ciasto jest za rzadkie, dodajemy do niego trochę mąki. Następnie gotowe ciasto nakładamy za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię i smażymy na niej placuszki aż uzyskają złoty kolor. Danie serwujemy razem ze sosem.

Przepis na placuszki z kabaczka

Składniki:

1 średni kabaczek,
1 jajo,
3 łyżki mleka,
2 łyżeczki mąki pszennej,
1 szczypta soli,
4-5 łyżek bułki tartej,
tłuszcz.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności myjemy kabaczka i kroimy na średniej grubości plasterki. Kolejno do miski wbijamy jajko, które należy rozmącić. Następnie dodajemy mąkę oraz mleko i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. W dalszym etapie rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Następnie plasterki kabaczka moczymy najpierw w miseczce z jajkiem, a później w bułce tartej. Placuszki smażymy przez ok. minutę z każdej strony aż zmiękną i uzyskają złoty kolor. Przysmak najlepiej smakuje na gorąco.

Przepis na placuszki z marchewki

Składniki:

2 duże marchewki,
3 łyżki kukurydzy z puszki,
3 jajka,
szklanka mąki,
sól,
pieprz,
pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
zioła,
oliwa z oliwek.

Sposób przyrządzenia:

Na początku myjemy marchewkę, obieramy ze skórki i trzemy na grubej tarce. Kolejno do miski wsypujemy mąkę i wrzucamy startą marchewkę. Dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki, zioła, solimy oraz pieprzymy do smaku. W dalszym etapie białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do ciasta. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwę, kładziemy na niej małe placuszki marchewkowe i  smażymy je z obu stron, dopóki nie uzyskają złotego koloru. Można je podawać samodzielnie lub z sałatką pomidorową bądź z sosem przyrządzanym na bazie avocado, szalotki i soku pomidorowego.

Dodaj komentarz