Ciasta śliwkowe, które zawsze się udają

Masz ochotę na ciasta ze śliwkami? Tu znajdziesz ciekawe przepisy na pyszne wypieki ze śliwkami. Koniecznie spróbuj je zrobić.

Kruchy placek ze śliwkami

Potrzebujesz następujących składników: 20 dag margaryny, 40 dag mąki, 10 dag cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 ½ kg śliwek, cukier puder do posypania ciasta.

Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, posiekaj z cukrem, tłuszczem, żółtkami, śmietaną i cukrem waniliowym. Sprawnie zagnieć ciasto i włóż je do lodówki. Umyj śliwki, osusz je i wypestkuj. Ciasto rozwałkuj, przenieś na blachę, całe ciasto nakłuj widelcem. Na cieście ułóż śliwki. Należy je układać skórką do środka, lekko wgniatając. Piec w gorącym piekarniku około 20 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wymknij je z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Bardzo ważne jest to, by upieczonego ciasta ze śliwkami nie przechowywać w lodówce, gdyż szybko stwardnieje. Trzymaj je, zatem w temperaturze pokojowej, przykryte papierem. Jest to ciasto średnio trudne, ale jeśli dokładnie wyrobisz ciasto, to na pewno uzyskasz wspaniały wypiek.

Ciasto śliwkowe

Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz: 20 dag ciasta, 20 ag masła, 20 dag migdałów, 20 dag biszkoptów, 30 dag śliwek, 10 jajek, 4 dag smażonej skórki pomarańczowej, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz i bułkę tartą do tortownicy oraz lukier cytrynowy.

Na początku sparz śliwki wrzącą wodą, obierz ze skórki, wypestkuj i pokrój w paseczki. Migdały sparz i obierz ze skórki a następnie zetrzyj je na tarce. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i skórką pomarańczową, dodawaj żółtka. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, dołóż je do masy maślanej, następnie połącz z żółtkami. Dodaj starte biszkopty śliwki. Przełóż do tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) i upiecz w gorącym piekarniku. Po upieczeniu polej ciasto lukrem i udekoruj wedle uznania.

Ciasta ze śliwkami na pewno wszystkim przypadną do gustu.

Dodaj komentarz