Trzy kroki do wyboru najlepszej kawy

Kawa to jeden z najsilniej pobudzających napojów świata. Nic bowiem nie pomaga obudzić się o piątej rano tak jak łyk świeżej i aromatycznej kawy. Prawdziwy smak kawy nie zależy jednak tylko i wyłącznie od sposobu jej przygotowania. Dużą rolę odgrywa także rodzaj ziaren. Każdy dobry sklep z kawą ma do zaoferowania trzy, podstawowe rodzaje ziaren kawy. Są to arabika, robusta oraz liberika. Każda cechuje się nieco innym posmakiem i każda ma też swoich wiernych zwolenników…

Rodzaje kawy ziarnistej

Odwiedzając swój ulubiony sklep z kawą, warto przyjrzeć się oferowanym rodzajom ziaren kawy. Być może odkryjemy nieznany dotąd aromat i smak, który stanie się naszym numerem jeden? Dobrym sposobem na znalezienie odpowiedniej kawy może być także sklep z kawą online, który zazwyczaj dysponuje większym asortymentem i kawami nawet z najdalszych zakątków świata. Jakie zatem są najpopularniejsze rodzaje kawy ziarnistej?

  1. Arabika – to bez wątpienia najczęściej pita kawa na świecie. Arabika jako pierwsza została wprowadzona do przemysłu kawowego i już w chwilę po pojawieniu się, zyskała ogromną popularność. Prawie każdy sklep z kawą ma w swej ofercie arabikę. Jeśli chodzi o smak arabiki, to zazwyczaj jest słodki, wabiący podniebienia koneserów słodyczy. Może być w nim jednak także wyczuwalna nutka owocowa.
  2. Robusta – to zaraz po arabice, druga z najpopularniejszych kaw na świecie. Kawa ta jest także nieco tańsza niż jej konkurentka, zawiera za to w swym składzie więcej kofeiny. Jej smak jest też bardziej wyrazisty, mocny a nawet gorzki.
  3. Liberika – to kawa zajmująca zaszczytne trzecie miejsce. Niestety sama w sobie kawa ta jest nijaka w smaku oraz aromacie. Często więc robi się z niej różne mieszanki. W połączeniu z arabiką czy robustą nabiera ona za to bogatego smaku, a jej cena nie jest wygórowana.

Co wpływa na smak kawy?

Szukając odpowiedniej kawy dla siebie, warto odwiedzając sklep z kawą, przyjrzeć się kilku podstawowym kwestiom:

  • producent i pochodzenie – źródło pochodzenia danej kawy, sposób jej przechowywania oraz opinie na temat producenta, mają niemały wpływ na to, jaka będzie główna nutu smakowa w naszej filiżance kawy,
  • stopnie palenia kawy – sposób, w jaki jest palona kawa wpływa na to, czy jej posmak będzie bardziej subtelny, czy raczej wyrazisty i pikantny. Wyróżniamy trzy stopnie palenia kawy od bardzo jasnego po średni aż do ciemnego, charakterystycznego dla mocnej kawy,
  • świeżość – data palenia ziaren kawy to podstawowe kryterium, którym powinniśmy się kierować odwiedzając sklep z kawą i wybierając najlepszą kawę dla siebie.

Dodaj komentarz